Fotograf Sabina Malanowska

Litt om meg

For snart 15år siden fikk jeg mitt første analoge kamera, og jeg begynte raskt å delta på fotokurs. Etter ett år fikk jeg tilbud om å stille ut bilder i kulturhuset i byen jeg er fra, noe som gledet meg veldig. På utstillingen valgte jeg å vise frem bilder av familiemedlemmer og venner, jeg brukte forskjellige effekter som blant annet portretter i knust speil og fotografier tatt i kraftig sollys som veltet seg inn på loftsrommet.

En dag søsteren min var sent ute til skolen bestemte jeg meg for å gripe øyeblikket og skape noen flotte bilder. Hun ble lettere irritert da jeg forsinket hun enda mer, og i en alder hvor utseende var viktig, så følte hun ikke for å bli fotografert i det hele tatt. Men da hun i ettertid fikk se resultatet av bildene, så ble hun helt henrykt fordi hun likte de så godt.

Senere begynte jeg å studere sosiologi på Universitetet. På fritiden brukte jeg mye tid til å hjelpe venner og bekjente, jeg hjalp blant annet til med å skape og å velge bilder til porteføljen til deres eksamener til den mest kjente polske nasjonale filmskole av Leon Shiller i Lodz. Dette var filmskolen alle snakket om og drømte om å komme inn på. Etter å ha hjulpet flere av mine venner, bestemte jeg meg for at jeg også ville forsøke å bestå eksamen der, og 5år senere mottok også jeg mitt diplom fra nettopp denne skolen.

På denne tiden hadde jeg allerede delvis flyttet til Norge.

Gjennom filmskolen så lærte jeg mye om hvordan jeg kunne forbedre meg som fotograf, og jeg fikk bevege meg inn i forskjellige områder som var nye for meg som blant annet reportasje og reklame. På skolebenken satt jeg sammen med berømte fotografer som for eksempel krigsfotograf Krzystof Miller, og dette var selvsagt store opplevelser for meg.

Det betyr veldig mye for meg at mine ferdigheter og lærdom kan være til nytte for andre. Tanken om at jeg kan bidra til å dokumentere og lagre de viktigste, vakreste og kanskje mest minneverdige øyeblikkene i livet til folk, gjør meg glad. Det er fantastisk å få tilbakemeldinger om at jeg har klart å gjenskape følelser og øyeblikk, ved å fotografere spesielle hendelser som for eksempel; bryllup, graviditet, barn og forelskelse.

Jeg har som dere sikkert allerede forstår, alltid hatt veldig stor interesse for fotografering. Jeg syns det er den perfekte måte å uttrykke meg selv og verden rundt meg på, og i tillegg er det en utrolig flott måte å dokumentere fantastiske opplevelser og øyeblikk, samt skape gode minner som man kan se tilbake på.

Det at jeg er en allsidig fotograf, mener jeg er veldig positivt, spesielt i de forskjellige settinger. Det er viktig å tenke at hvert bilde er unikt og skal formidle en historie, et budskap eller følelse. De skal formidle og påvirke mennesker både dagen etter, og mest sannsynlig flere år og kanskje tiår etter at de er skapt.